Bloemendaalseweg 245

2051 GC Overveen
023 541 00 41

Vijzelstraat 68-78

1017 HL Amsterdam
020 - 247 10 80

Kleverparkweg 24

2023 CE Haarlem
023 551 70 07

Vergelijk aanbiedingen

Jansstraat 55 , Haarlem

Jansstraat 55, HAARLEM
€ 1.595.000,-- k.k.
Verkoop door DMC Makelaars Overveen

Beschrijving

MONUMENTAAL HERENHUIS IN HET STADSHART VAN HAARLEM – English version below
Dit unieke monumentale herenhuis met tuin en dakterrassen, die volledige privacy bieden, is gelegen op een triple A-locatie in het hart van Haarlem. Dat dit sfeervolle en goed onderhouden pand na twee decennia beschikbaar komt, is een kans die men met recht een once in a lifetime kan noemen. Het in de zeventiende eeuw ooit dubbele woonhuis, met enerzijds een tuin en anderzijds een aan het pand verbonden achterhuis, is met ruim 400 m2 verrassend groot. Het gerenoveerde pand, heeft nog steeds veel authentieke details. Vanwege de gemengde bestemming is het niet alleen geschikt voor wonen maar ook voor kantoor of praktijk aan huis. Het penthouse is desgewenst zelfs te gebruiken als een zelfstandig appartement. Kortom: een heerlijk huis voor meerdere doeleinden!

LOCATIE
Reed in het verre verleden de Blauwe Tram richting Zandvoort door de Jansstraat, en twintig jaar geleden nog de bus, inmiddels is de Jansstraat autoluw (na 11.00 uur alleen toegankelijk voor pasjeshouders) en getransformeerd in een aantrekkelijke en rustige woonstraat vlakbij de Grote Markt. Sluitstuk van deze ontwikkeling wordt de huidige realisatie van woonruimte in het voormalige kantongerecht en de restauratie van het door Zocher ontworpen park achter dit complex. Terwijl de bruisende Grote Markt aan het eind van de straat is, ervaart u in het hele huis, en ook in de tuin en op de (dak)terrassen een stilte die u zelden in de binnenstad aantreft. Zodra u de deur achter u sluit, bevindt u zich in een oase van ongekende rust. Naast de markten op de Grote Markt en de tevens nabije Botermarkt zijn er volop winkelvoorzieningen op slechts enkele minuten loopafstand, zoals de supermarkt AH in de Kruisstraat. Culturele voorzieningen vindt u op een steenworp afstand: de Filmschuur/Toneelschuur, de Philharmonie en het Teylers Museum. Het NS station/busstation is op slechts vijf minuten loopafstand, zodat u binnen een half uur in Amsterdam kunt zijn. In het nabije Bolwerk en het Kenaupark kunt u wandelen of sporten. Of binnenkort natuurlijk genieten van het stadspark van Zocher.

INDELING
Algemeen: zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van het pand is veel aandacht besteed aan het onderhoud, waarbij het monumentale karakter is behouden. Zo is de authenticiteit zichtbaar in ieder vertrek en dat maakt dit woonhuis uniek in zijn soort.
Begane grond: u komt binnen in een statige imposante hal met een marmeren vloer. Rechts bevindt zich een tweede hal met een toilet onder een schitterend gedraaide mahoniehouten trap. In het verlengde van de eerste hal is een lange gang met originele marmeren tegels, die toegang geeft tot een ruime zitkamer en suite met geornamenteerde plafonds en twee openhaarden. Doordat rond de 18e eeuw de beide oorspronkelijke huizen zijn samengevoegd en uitgebouwd, hebben de ruimtes verschillende plafondhoogtes, wat een speels effect geeft. Er zijn twee dubbele openslaande deuren naar de besloten tuin. Op de begane grond bevinden zich verder een comfortabele studeerkamer, een tweede toilet en in het zogenaamde achterhuis een ruime, gezellige keuken die in zeventiende-eeuwse stijl is gerestaureerd. De aanrechtbladen zijn van Belgisch natuursteen. De ijskastjes en afwasmachine zijn achter de handgemaakte houten kastdeurtjes subtiel weggewerkt. Onder de keuken is een droge wijnkelder (stahoogte) met originele tegels en veel opbergruimte. Naast de keuken is een binnenplaatsje met onder andere ruimte voor het open haardhout en een trap naar de bovenverdieping van het achterhuis. In de tuin bevindt zich verder nog een fietsenschuur en de toegang tot een tweede kelder (onder de woonkamer) die gebruikt wordt voor tuinmaterialen.
1e verdieping: een ruime overloop, een badkamer, een masterbedroom en een woonkamer. De royale tweede woonkamer, met balkenplafonds voorzien van consoles, bestaat uit twee in elkaar overgaande ruimtes. Kenmerkend zijn weer de hoogteverschillen, analoog aan die op de begane grond waaruit de ontwikkeling van het pand in de loop van de tijd valt af te leiden. Ook hier heeft dit een speels en ruimtelijk effect. Er is een ruime badkamer met een door een Haarlems Italiaans vakbedrijf gemaakte terrazzovloer, een ligbad, een bidet, twee wastafels en een ruime inloopdouche. De wanden zijn verlevendigd met een mozaïek uit Griekenland en een handbeschilderd tableau uit Turkije. Er is een separaat toilet, tevens met terrazzovloer. De bovenverdieping van het achterhuis is tevens toegankelijk via de masterbedroom. Deze ruimte is momenteel in gebruik als hobbyruimte, maar kan vrij eenvoudig tot een extra (studeer)kamer worden omgebouwd. Op het kleine terras grenzend aan de slaapkamer (maar ook via het binnenplaatsje te bereiken) heeft u zicht op de tuin en op één van de drie muurschilderingen van de hand van de kunstenaar Tobias Spierenburg.
2e verdieping (het penthouse): een ruime overloop, een slaapkamer, een badkamer, een eetkeuken en een derde woonkamer. De ruime slaapkamer heeft een balkenplafond, en een ingebouwde kast. De badkamer met terrazzovloer is voorzien van inloopdouche, toilet, wastafel en een sauna. Tevens is er een aansluiting voor wasmachine en droger. De sfeervolle nieuwe eetkeuken onder deels authentieke balken geeft toegang tot een grote inloopkast en een schitterende derde woonkamer/loft onder een hoog balkenplafond. In deze bijzondere woonkamer is de toegang naar het deels overdekte dakterras. Dit dakterras, dat net als de tuin volledige privacy biedt, geeft u een werkelijk prachtig uitzicht over Haarlem (onder meer de molen De Adriaan en de oude Waalse kerk). Het dakterras ontvangt de hele dag zon. Voor als u dit te warm vindt, is er een overdekt gedeelte. Vanuit de woonkamer heeft u tevens toegang tot een ruimte die officieel – volgens de meetnormen – als vliering wordt aangeduid, maar in de praktijk als een extra logeerruimte wordt gebruikt. Haaks op de vliering, deels boven de slaapkamer en de overloop van het penthouse, bevindt zich een grote berging over de gehele lengte van het huis.

BIJZONDERHEDEN
– Toplocatie (vlakbij de Grote Markt en het NS-station) aan een autoluwe straat die getransformeerd is in een
aantrekkelijke woonbuurt met als sluitstuk de restauratie van het kantongerecht en het park van Zocher. Hierdoor
is het pand een goede investering.
– Een grote mate van privacy en een oase van rust.
– Het herenhuis is met zorg gerestaureerd en onderhouden waardoor veel prachtige authentieke details zijn
behouden.
– Gebouwd ‘op staal’, degelijk, geen lekkages/scheuren/verzakkingen.
– Ruim 400m2, waarvan 355 m2 officieel woonoppervlak, maar in de praktijk meer woongebruik biedt, daarnaast
veel bergruimte, kelders, schuur.
– Drie woonslaapkamers met elk een eigen karakter en unieke uitstraling.
– Oost/west georiënteerd. Aan de oostkant de tuin die vanwege het lage achterhuis tijdens de zomer ook aan de
zuidkant middagzon krijgt. Aan de westkant ligt het pand tegenover de Ceciliasteeg waardoor er veel lichtinval is.
– Het penthouse met sauna, gloednieuwe keuken, loft en dakterras.
– Drie mogelijkheden om buiten te zitten: de beschutte tuin (op het oosten/zuiden), het kleine terras (zuid/oosten)
en het grote terras via het penthouse (de hele dag zon) dat ook nog deels overdekt is.
– Mogelijkheid tot koop van een parkeerruimte aan de Nieuwe Gracht (5 minuten lopen).
– Bestemming is gemengd: wonen maar men kan het eventueel combineren met werken.
– Zie voor de indeling en maten de plattegronden en documentatie op onze site.
– Document met uitgebreide achtergrondinformatie beschikbaar op aanvraag.
– Oplevering in overleg.

MONUMENTAL TOWNHOUSE IN THE CITY HEART OF OLD HAARLEM
This unique monumental townhouse (National Heritage Site) with garden and roof terraces, offers complete privacy, and is located at a Triple A – location in the heart of old Haarlem. The availability after two decades of this attractive and well-maintained house is an opportunity that can rightly be characterized as a ‘once in a lifetime’.

Built around 1600 AD, there were originally two houses, one with a garden, the other with an annex. These two were combined and expanded in the 18th century. Because of this, the house is surprisingly large with a gross living area of over 400 m2 (net living area 355 m²). Also the property, which has been completely renovated, still has many many authentic details. Due to the mixed-use designation of the property, it is not only suitable for living but also ideal for e.g. an office or medical practice at home. If desired, the penthouse can even be used as an independent apartment.

In short: a wonderful house for multiple purposes!

LOCATION
In the distant past, the Blue Tram to Zandvoort went through the Jansstraat, and the bus still did fifteen years ago. Now the Jansstraat is part of a low-traffic zone, after 11 am only accessible to pass holders. It has been transformed into an attractive and quiet residential street. The capstone of this development is the current realization of apartments in the former court house and the restoration of a park designed by Zocher behind this complex. While the bustling Grote Markt is practically around the corner, you will experience a peace and quiet in the entire house, as well as in the garden and on the (roof) terraces that you rarely find in a city centre. As soon as you close the door behind you, you are in a haven of peace. In addition to the markets on the Grote Markt and the nearby Botermarkt, there are plenty of shopping facilities just a few minutes’ walk away, such as the supermarket of Albert Heijn in the Kruisstraat. Cultural facilities are also just a stone’s throw away: the Filmschuur (Arthouse Movies)/ Toneelschuur (Theatre), the Philharmonie (Concerthall) and the Teylers & Frans Hals Museum. If you don’t have time to visit the nearby dunes or the beach, you can jog or relax in the nearby Bolwerk and the Kenaupark and of course in the renovated park designed by Zocher in the near future. The railway station / bus station is also just a five-minute walk away, so you can be in the heart of Amsterdam within half an hour.

LAYOUT
General
Both outside and inside of the building a lot of attention has been paid to maintenance, preserving its monumental character. The authenticity is visible in every room which makes this house truly unique.

Ground floor
The front door gives access to an imposing hall with a marble floor. To the right is a second hall with a toilet under a beautifully twisted mahogany staircase. From the first hall a long corridor with original marble tiles, gives access to a comfortable study, a second toilet, and a spacious ‘en suite’ living and dining room with ornamented ceilings and two fireplaces. Through two double doors you get out on a terrace in a the very private garden. In the so called ‘Achterhuis’ (annex) at the end of the long corridor is a spacious and cosy kitchen that has been restored in seventeenth-century style. The counter tops are made of Belgian blue stone. The two refrigerators and dishwasher are subtly built in behind handmade wooden cupboard doors. Under the kitchen is a dry wine cellar with original tiles and plenty of storage space. Next to the kitchen is a small courtyard with room for the fire wood and a staircase to the top floor of the ‘Achterhuis’. In the garden there is also a bicycle shed and access to a second cellar (under the living room) which is used for garden materials.

1st floor
A landing, a bathroom, a master bedroom and a double living room. The spacious second living room, with beamed ceilings and consoles, consists of two spaces. Characteristic are the height differences, analogous to those on the ground floor, from which the development of the building over time can be deduced. Here too this has a playful and spatial effect. There is a spacious bathroom with a terrazzo floor made by an Italian specialist in Haarlem, a bath, a bidet, two sinks and a spacious walk-in shower. The walls are enlivened with a mosaic from Greece and a hand-painted tile panel from Turkey. There is a separate toilet, also with a terrazzo floor.

The top floor of the rear house is also accessible through the master bedroom. This space is currently used as a hobby room, but can be easily converted into an extra (study) room. On the small terrace adjacent to the bedroom (but also accessible via the courtyard) you have a view of the garden and one of the three murals by the artist Tobias Spierenburg.

2nd floor (the penthouse)
A spacious landing, a bedroom, a bathroom, a dining kitchen and a third living room. The spacious bedroom has a beamed ceiling and a built-in closet. The bathroom with terrazzo floor has a walk-in shower, toilet, sink and a spacious sauna. There is also a connection for washing machine and dryer. The attractive new dining kitchen under authentic beams gives access to a large walk-in closet and a beautiful third living room / loft under a high beamed ceiling. This special living room offers access to the partly covered roof terrace. This roof terrace, which, like the garden, offers complete privacy, gives you a truly beautiful view over Haarlem (including the De Adriaan windmill and the old Walloon church). This roof terrace receives sun all day long. If you prefer the shade, part of the terrace is roofed. From the living room you also have access to a room that is officially designated – according to the measurement standards – as storage space, but in practice is used as an extra guest room. Perpendicular to this ‘loft’, partly above the bedroom and the landing of the penthouse, there is a large storage room over the entire length of the house.

PARTICULARITIES
– Triple A location (near the Grote Markt and the railway station) in a low-traffic zone, that has been transformed into
an attractive residential area with the present restoration of the cantonal court and the Zocher park as the cap
stone. This also makes the property a good investment.
– More than 400 m², of which 355 m² official living space, with lots of storage space
– Complete privacy and a haven of peace; both in- and outside on the street.
– The house has been carefully restored and maintained, so that many beautiful authentic details have been
preserved.
– Built “on steel”, solid, no leaks / cracks / or sagging.
– Three living rooms, each with its own character and appearance.
– East / west oriented. On the east side the garden, which also receives afternoon sun on the south side during the
summer because of the limited height of the annex. On the west side, the building is opposite the Ceciliasteeg,
making it a light house.
– The penthouse with sauna, a brand new kitchen, loft and roof terrace.
– Three possibilities to sit outside: the sheltered garden (east / south), the small terrace (south / east) and the large
terrace through the penthouse (sun all day) which is also partly covered.

Details

Bijgewerkt op maart 16, 2021 op 8:41 am

  • Prijs: € 1.595.000,-- k.k.
  • Woonoppervlakte: 355 m²
  • Perceelgrootte: 170 m²
  • Kamers: 5
  • Bouwjaar: 1602